Atkins diyeti, karbonhidratları sınırlayarak kişinin kilo vermesine yardımcı olmayı amaçlar. Bu yazımızda atkins diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları ve zararları hakkında bilinen bilgileri keşfedeceğiz.
Atkins Diyeti Nedir?
Atkins Diyeti, 1960’larda kalp uzmanı Robert Coleman Atkins tarafından geliştirilen düşük karbonhidratlı beslenme ve diyet planıdır. Diyetin genel amacı, protein ve yağlara odaklanırken karbonhidratları kısıtlar.
Atkins diyeti, kilo verme ve koruma için çeşitli aşamalara sahiptir. Çok düşük karbonhidratlı bir beslenme planıyla başlar. Resmi olarak atkins beslenme programı olarak adlandırılır. Birçok kitapta detaylandırılmıştır ve düşük karbonhidrat diyeti trendini başlatmasıyla tanınır.
Atkins Diyetinin Amacı Nedir?
Atkins diyetinin amacı, kilo vermenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olmak için yeme alışkanlıklarınızı değiştirmektir. Ayrıca, bunun yemek yemeye yaşam boyu sağlıklı bir yaklaşım olduğunu söylemektedir. Herhangi bir kilo verme diyetine başlamadan önce, özellikle diyabet gibi herhangi bir sağlık sorununuz varsa, sağlık uzmanınıza danışın. Ayrıca kilo verme konusunda ısrarcıysanız şu yazımızı da mutlaka okumalısınız; Korselerin Kilo Vermeye Etkileri.
Atkins Diyeti Neleri İçerir?
Atkins diyetinin ana odağı, optimal kilo kaybı ve sağlık için doğru karbonhidrat, protein ve yağ dengesini tüketmektir. Atkins, obezite ve tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi ilgili sağlık sorunlarının tipik düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı Amerikan diyetinin hatası olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu diyet türü, yağlı et kesimlerinden kaçınmanıza veya fazla yağı kesmenize gerek olmadığını söylüyor. Atkins’r göre, önemli olan karbonhidratları kontrol etmektir.
Atkins diyeti, çok fazla karbonhidrat özellikle şeker, beyaz un ve diğer rafine karbonhidratlar yemenin birçok soruna yol açtığını savunur. Bu amaçla, atkins diyeti karbonhidratı sınırlar ve protein ile yağ yemeyi teşvik eder.
Karbonhidratlar
Bu diyet, kalori sayımı veya porsiyon kontrolü gerektirmez. Yine de karbonhidratlarınızı takip etmeniz gerekiyor. Net karbonhidrat adı verilen bir sistem kullanır. Net karbonhidrat, bir öğenin toplam karbonhidrat içeriği eksi lif içeriğidir. Örneğin, yarım fincan çiğ brokolide 2,3 gram toplam karbonhidrat ve 1,3 gram lif bulunur. Bu, net karbonhidrat değerini 1 gram olarak verir.
Atkins diyeti, karbonhidratlara yaklaşımının vücudunuzun yağ depolarını yakacağını, kan şekerinizi kontrol edeceğini ve optimal sağlığa ulaşmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Sizin aç veya yoksun hissetmenize neden olmayacağını söylüyor.
Atkins diyeti, hedef kilonuza ulaştığınızda kişisel karbonhidrat dengenizi bulmanıza yardımcı olacağını da iddia ediyor. Kişisel karbonhidrat dengesi, kilo almadan veya kilo vermeden her gün yiyebileceğiniz net karbonhidrat gram sayısıdır.
Egzersiz
Atkins diyeti, kilo vermek için egzersize gerek olmadığını iddia ediyor. Ancak, egzersizin kilonuzu sabit tutmanıza yardımcı olabileceğini ve başka sağlık yararları sağlayabileceğini belirtir.
Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?
Atkins diyetinin dört aşaması vardır. Kilo verme hedeflerinize bağlı olarak, ilk üç aşamadan herhangi biriyle başlayabilirsiniz.
İndüksiyon
Bu katı aşamada, diyetinizden neredeyse tüm karbonhidratları kesersiniz. Günde sadece 20 gram net karbonhidrat yersiniz, ve bu çoğunlukla sebzelerden karşılanmalıdır. Çoğu beslenme kılavuzunda önerildiği gibi, günlük kalorinizin yaklaşık yarısını karbonhidratlardan almak yerine, yalnızca yaklaşık %10’unu alırsınız. Salatalık, yeşil fasulye ve biber gibi “temel” sebze türleri ya da kuşkonmaz, brokoli, kereviz gibi sebzeler günlük karbonhidratınızın 12 ila 15 gramını oluşturmalıdır.
Bu aşamada, her öğünde balık ve kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları, et, yumurta ve peynir gibi protein gıdalar tüketmelisiniz. Sıvı ve katı yağları sınırlamanıza gerek yoktur. Ancak meyvelerin, şekerli unlu mamullerin, ekmeklerin, makarnaların, tahılların, kuruyemişlerin veya alkolün çoğunu kısıtlamalısınız. Günde en az sekiz bardak su içmelisiniz. Kilo kaybınıza bağlı olarak en az iki hafta bu aşamada kalmalısınız.
Dengeleme
Bu aşamada, temel sebzeler olarak en az 12 ila 15 gram net karbonhidrat yemeye devam edersiniz. Ayrıca ilave şeker içeren yiyeceklerden de kaçınırsınız. Kilo vermeye devam ederken, daha fazla sebze ve çilek, fındık ve tohum gibi besin değeri yüksek bazı karbonhidratları yavaşça tüketebilirsiniz. Hedef ağırlığınızdan yaklaşık 4,5 kilo olana kadar bu aşamada kalırsınız.
Ön Bakım
Bu aşamada, meyveler, nişastalı sebzeler ve kepekli tahıllar dahil olmak üzere yiyebileceğiniz yiyecek çeşitlerini yavaş yavaş artırmaya devam edersiniz. Diyetinize her hafta yaklaşık 10 gram karbonhidrat ekleyebilirsiniz. Ama kilo vermenizde duraksama olursa bu gıdaları kesmelisiniz ayrıca hedef kilonuza ulaşana kadar bu aşamada kalmalısınız.
Ömür Boyu Bakım
Hedef kilonuza ulaştığınızda bu aşamaya geçersiniz. Sonra kilonuzu korumak için ömür boyu bu şekilde yemeye devam edebilirsiniz.
Atkins Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Kilo Kaybı
Atkins Diyeti, 1. aşamanın ilk iki haftasında büyük miktarda kilo verebileceğinizi söylüyor. Ama aynı zamanda bunların net sonuçlar olmadığını da belirtiyor. Vücudunuzun tolere edebileceğinden daha fazla karbonhidrat yemediğiniz sürece 2. ve 3. aşamalarda kilo vermeye devam edeceğinizi söylemektedir.
Ancak uzun vadede araştırmalar, Atkins diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermede standart kilo verme diyetlerinden daha etkili olmadığını gösteriyor. Araştırmalar, çoğu insanın hangi diyet planını kullanırlarsa kullansınlar kaybettikleri kiloları geri aldıklarını gösteriyor.
Sağlık
Atkins diyeti beslenme planının metabolik sendrom, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık durumlarını önleyebileceğini veya iyileştirebileceğini söylenmekte. Aslında, fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olan hemen hemen her diyet, kalp hastalığı ve diyabet risk faktörlerini azaltabilir ve hatta tersine çevirebilir.
Ve kilo verme diyetlerinin çoğu geçici olarak kan kolesterolünü veya kan şekeri seviyelerini iyileştirebilir. Bir çalışma, bu uygulayan kişilerin trigliseritleri iyileştirdiğini ve bunun da daha iyi kalp sağlığına işaret ettiğini gösterdi. Ancak, bu tür faydaların uzun vadede devam edip etmediğini veya yaşam sürenizi artırıp artırmadığını gösteren büyük bir çalışma yapılmamıştır.
Bazı sağlık uzmanları, diyette izin verildiği şekilde hayvansal kaynaklardan büyük miktarda yağ ve protein yemenin kalp hastalığı veya bazı kanser riskinizi artırabileceğine inanıyor. Ancak, Atkins Diyetinin uzun vadede ne gibi riskler oluşturabileceği bilinmemektedir. Çünkü bununla ilgili çalışmaların çoğu iki yıl veya daha az sürmüştür.
Atkins Diyetinin Zararları ve Riskleri Nelerdir?
Diyet programında erken aşamasında karbonhidratı aşırı derecede kesmenin bazı yan etkilere neden olabileceğini söylenmektedir ve bunlar şu şekildedir:
- Baş ağrısı.
- Baş dönmesi.
- Zayıflık.
- Tükenmişlik.
- Kabızlık.
Bazı çok düşük karbonhidratlı diyetler de karbonhidratı o kadar kısıtlar ki, yeterli besin veya lif alamamanıza neden olurlar. Bu durum kabızlık, ishal ve mide bulantısı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yine de, yüksek lifli, tam tahıllı ve besin değeri yüksek karbonhidrat yemek, Atkins diyeti gibi programların sağlık profilini iyileştirebilir.
Karbonhidratları günde 20 gramın altına (diyetin 1. aşaması için önerilen seviye) sınırlamanın ketoza neden olması da mümkündür. Ketoz, enerji için şekere (glikoz) ayrılan yeterli karbonhidratınız olmadığında oluşur. Bu nedenle vücudunuz depolanmış yağları parçalar. Bu, vücudunuzda ketonların birikmesine neden olur. Ketozun yan etkileri mide bulantısı, baş ağrısı, zihinsel yorgunluk ve kötü nefes içerebilir.
Ayrıca Atkins Diyeti herkes için iyi bir fikir değildir. Örneğin, diüretikler, insülin veya oral diyabet ilaçları kullanıyorsanız diyete başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşmanız önerilmektedir. Ayrıca, ciddi böbrek hastalığı olan kişiler diyete uymamalıdır. Atkins diyetinin kilo verme süreçleri hamile ya da emziren kadınlar için uygun değildir ve doktora danışılmalıdır.
Diyetsiz İncelme ve Sıkılaşma
Diyet gibi zahmetli ve çoğu zaman yorucu bu uygulamalara alternatif ve hızlı incelme veya sıkılaşma konusunda sonuç almak ister misiniz? O zaman mutlaka Emay mağazasını ziyaret edip korse modellerini incelemelisiniz. Anında 2 beden incelme garantili korse çeşitlerini hemen mağazamızdan keşfedebilirsiniz.