Yeşil Çay Faydaları Nelerdir ve Zayıflatır mı?

Yazar: emaykorse

Tarih:

Güncelleme Tarihi:

Okuma Süresi:

22 dakika
emaykorse google news abone ol

Yeşil çay, antioksidanlar ve sağlığa fayda sağlayan çeşitli bitki bileşikleri açısından zengin olduğu için dünyadaki en sağlıklı içeceklerden biridir. Yeşil çayın, zengin besin bileşimi nedeniyle kilo kaybı da dahil olmak üzere birçok sağlık yararı bulunmaktadır. Bu yazımızda dünyaca ünlü bu bitkinin yani yeşil çayın faydalarını ve sağlımıza etkilerini detaylıca inceleyeceğiz.

Muhtemelen yeşil çay içmenin size iyi geleceğini duymuşsunuzdur. Ama neden? Yeşil çayı en sağlıklı bitkilerden biri yapan şey nedir? Yazımızın sonunda kendinizi daha iyi hissetmenize, kilo vermenize ve kronik hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olması için yeşil çayı hayatınızın düzenli bir parçası haline getirmeyi düşünebilirsiniz.

Yeşil Çay Nedir?

Kalori Miktarı1 Fincan 2 Kalori
Kafein Miktarı1 Fincan 10-60 miligram
Kateşin Miktarı1 Fincan 120-320 miligram
TürleriGunpowder, Imperial, Young Hyson, Hyson, Twankay, Hyson Skin, Chunmee, Sownee, Matcha, Gyokuro, Sencha, Bancha, Tamaryokucha, Kamairicha, Genmaicha, Awabancha
MenşeiDoğu Asya

Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen popüler bir çay türüdür. Bu çay türü, Camellia sinensis yapraklarının buharda pişirilmesi ve tavada kızartılması ve ardından kurutulmasıyla üretilir. Yeşil çay fermente edilmez, bu nedenle faydalarının çoğundan sorumlu gibi görünen polifenol adı verilen önemli molekülleri koruyabilir ve aynı zamanda kafein içerir.

Yesil Cay Nedir

Oksitlenmemiş çay olarak da bilinen yeşil çay, yalnızca kamelya sinensis bitkisinin yapraklarından yapılır. Yapraklar toplanır, hafifçe soldurulur ve ardından yeşil kaliteyi korumak ve oksitlenmeyi önlemek için hemen pişirilir. Bu yöntemlerin bir sonucu olarak, yeşil çaylar diğer çay türlerine göre çok daha yüksek klorofil, polifenol ve antioksidan konsantrasyonuna sahiptir.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yesil Cayin Faydalari Nelerdir

Yeşil çayın faydaları, hafızayı ve dikkati artıran kafein ve L-theanine’den gelir. Yeşil çay içmek beyniniz, kemikleriniz, cildiniz ve kalbiniz için faydalıdır. Ayrıca topikal olarak uygulandığında veya ağızdan tüketildiğinde yaşlanma karşıtı cilt etkilerine sahip olabilir.

YouTube video

Bu çay türü dünya çapında tüketilen en popüler içeceklerden biridir ve binlerce yıldır kullanılmaktadır. Aslında yeşil çayın düzenli olarak içenler için birçok sağlık yararı olduğu düşünülmektedir. Dünyaca ünlü yeşil çayın onlarca faydalarından bazıları şu şekildedir;

  • Beyin İşleyişini Geliştirir
  • Kalbinizi Sağlıklı Tutar
  • Kolesterolü Düşürür
  • Kemikleri Güçlendirir
  • Cilt Yaşlanmasını Önler
  • Siyah Noktaları ve Sivilceleri Önler
  • Saçlarınızı Güçlendirir
  • Diyabet İçin Faydalı
  • Regl Dönemini Ağrılarınızı Hafifletir
  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur
  • Diş Sağlığınızı Güçlendirir
  • Kanser ve Tümöre Karşı Koruma Sağlar
  • Soğuk Alğınlığı ve Gribe İyi Gelir
  • Metabolizmayı Hızlandırır
  • Ağız Kokusunu Engeller
  • Diyabet Riskini Azaltır
  • Ömrü Uzatır
  • Kalp ve Damar Sağlığını Destekler
  • Kemik ve Eklem Sağlığını Destekler
  • Göz Sağlığını Destekler

Beyin İşleyişini Geliştirir

Yeşil çayın ana bileşenlerinden biri kafeindir. Kafein, beyinde adenozin adı verilen ve kendinizi ne zaman uykulu veya uyanık hissettiğinizi kontrol eden kimyasal bir haberciyi bloke edebilir. Adenozini bloke etmek uyuşukluğu önleyebilir, bu yüzden pek çok insan uyanık ve zihinsel olarak zinde kalmak için kafein kullanır. Beyinde aşırı adenozin üretimi, Alzheimer ve Parkinson gibi bilişsel durumlarla da ilişkilendirilmiştir.

Araştırmalar, düzenli kafein tüketiminin bu koşulları geliştirme riskini azaltabileceğini göstermektedir. Yeşil çaydaki kafein miktarı kahvedekinden çok daha düşüktür, bu nedenle sinirlilik gibi hoş olmayan yan etkiler olmadan kafeinin bazı faydalarından yararlanabilirsiniz. Yeşil çay ayrıca, stresi azaltmaya ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olduğu bulunan L-theanine adlı bir amino asit içerir.

Araştırmalar, kafein ve L-theanine kombinasyonunun, çalışma belleğini ve dikkati güçlendirerek ve kaygıyı azaltarak beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini gösteriyor. 2019’da yapılan küçük bir araştırma, yeşil çay içmenin beyin işlevi üzerindeki etkileri konusunu gözlemledi. Ve düzenli olarak çay içenlerin, çay içmeyenlere kıyasla daha yüksek bilişsel işlevlere ve daha iyi organize olmuş beyin bölgelerine sahip olduğu sonucuna vardı.

Kalbinizi Sağlıklı Tutar

Yeşil çayın kalp hastalığına neden olan risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığında olumlu rol oynadığı bulunmuştur. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın risk faktörlerinden biridir. Araştırmalar, yeşil çay tüketmenin, bir kişinin kan basıncının kaydedildiği iki farklı sayı olan sistolik ve diyastolik kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor. 2006’da yapılan büyük bir araştırma, günde altı bardak veya daha fazla yeşil çay tüketen kişilerin, haftada birden az tüketenlere kıyasla, tip 2 diyabet geliştirme olasılığının %33 daha az olduğunu gösterdi.

Northwestern Üniversitesi Osher Bütünleştirici Tıp Merkezi İcra Direktörü Melinda Ring, “Yeşil çay, lipitler, kan basıncı ve diyabet gibi birçok klasik kalp risk faktörünü ele alabilir” diyor. Üstelik 2020’de yayınlanan çok geniş ve uzun vadeli bir çalışma, kalp hastalığı öyküsü olmayan iki grubu takip etti. Birinci grup, haftada üç defadan fazla yeşil çay içenlerden, ikinci grup ise hiç yeşil çay içmeyen ya da içme alışkanlığı olmayanlardan oluşuyordu. Araştırmanın başlamasından yaklaşık yedi yıl sonra yapılan bir takipte bilim adamları, düzenli olarak çay içenlerin, ortalama 50 yaşında, içmeyenlere göre 1,4 yıl daha fazla koroner arter hastalığı yaşamadıklarını buldular.

Kolesterolü Düşürür

Catechin, yeşil çayın önemli bir bileşenidir. Kateşinler, antioksidan, antienflamatuar ve antihipertansif etkilere sahip doğal antioksidanlardır. Kolesterolün vücuda emilimini azaltarak kolesterol seviyelerini düşürürler. 14 çalışmanın 2011 yılında yapılan bir analizi, 10 yıl boyunca günde ortalama iki fincan yeşil çay içmenin LDL kolesterol seviyelerinde önemli düşüşler sağladığını gösterdi.

LDL kolesterol aynı zamanda kötü kolesterol olarak da bilinir çünkü atardamarlarınızda plak birikmesine neden olarak kalp krizi veya felç geçirme riskinizi artırır. Yeşil çay, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmenin yanı sıra LDL partiküllerini oksidasyondan koruyabilir. Araştırmalar, yeşil çay içen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Kemikleri Güçlendirir

Yeşil çay ayrıca kemiklerinizi sağlıklı ve güçlü tutmanıza yardımcı olur. Araştırmalar, kemiklerinizi daha zayıf ve kırılmaya daha yatkın hale getiren bir durum olan osteoporozu tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Flavonoidler ve fitoöstrojenler, kemik oluşumunu güçlendirebilen ve kemik dokusunun parçalanmasını önleyebilen bitki kimyasallarıdır. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, zayıf kemiklere ve düşük kemik kütlesine sahip 171 postmenopozal kadın dört gruba ayrıldı. Çalışmanın sonuçları, yeşil çaydan elde edilen bileşikler verilen kadın grubunun kemik sağlıklarında kayda değer bir iyileşme yaşadığını gösterdi.

2009 yılında yapılan bir araştırma, kemik oluşturan hücreleri inceledikten sonra yeşil çayın kemik sağlığına fayda sağlayabileceği sonucuna vardı. Araştırmacılar hücreleri, tümü yeşil çayın ana bileşenleri olan epigallocatechin (EGC), gallocatechin (GC) ve gallocatechin gallate’e (GCG) maruz bıraktılar. Birkaç gün sonra, EGC’nin kemik büyümesini %79’a kadar desteklediğini gözlemlediler. Ayrıca, yüksek EGC konsantrasyonlarının kemikleri zayıflatan bir hücre olan osteoklast aktivitesini bozduğunu da gözlemlediler.

Cilt Yaşlanmasını Önler

Yeşil çay içmenin cildiniz için birçok faydası vardır. Yeşil çay, cilt onarım özelliklerinden sorumlu olabilecek epigallocatechin gallate (EGCG) adı verilen bir mikro besin içerir. Bazı araştırmalar, EGCG’nin güneş hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidanlar içerdiğini göstermektedir. Ayrıca cildin, nem tutmasını artırır ve kırışıklık oluşumunu önler. Yeşil çayın da yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

2005 yılında yapılan küçük bir çalışma, 8 hafta boyunca oral takviyeler kullanmanın ve topikal olarak yeşil çay içmenin yaşlanan cilt üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmacılar, katılımcılarda topikal ve oral olarak yeşil çay kullanma kombinasyonunun cildin elastikiyetinde bir iyileşmeye neden olduğunu bulmuşlardır. Yeşil çayda bulunan bir polifenol olan kateşin, topikal olarak kullanıldığında iltihaplı cildi yatıştırmaya da yardımcı olur.

Cilt bakımı söz konusu olduğunda, yeşil çay içmek veya uygulamak, zararlı UV ışınlarının neden olduğu hasarı sınırlayarak cilt kanseriyle de savaşır. Yüksek polifenol içeriği sayesinde yeşil çay, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklerle doludur. Bu nedenle sağlıklı bir cildi korumak için bakteriyel enfeksiyon, akne ve kızarıklıkla savaşmak için yararlı bir araçtır.

Siyah Noktaları ve Sivilceleri Önler

Pahalı cilt bakım ürünlerini unutun, yeşil çay daha temiz bir cildin sırrıdır! Temiz cildin tüm düşmanları olan tıkanmış gözeneklere, aşırı yağ üretimine ve serbest radikallere karşı yardımcı olduğu iddia edilen bir akne avcısıdır. Yeşil çay, flavonoidler, kafein ve polifenoller dahil olmak üzere bu problemlerle savaştığı bilinen maddeler içerir. Yeşil çayın antioksidan gücü ile birleşen polifenoller sayesinde bazı antibakteriyel özelliklere de sahiptir.

Sadece bir çay poşetinden tüm faydaları ememezsiniz. Sivilce için yeşil çayı özü, diyet takviyeleri ve topikal tedaviler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Sivilce için yeşil çayı kullanmanın başlıca iki yolu vardır: sistemik ve topikal olarak. Bu nedenle, ya içebilir ya da yeşil çayı doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz.

Saçlarınızı Güçlendirir

Yeşil çayın saç bakımı rejimine dahil edilmesi birçok kişi için hala keşfedilmemiş olsa da, faydaları göz ardı edilemez. Saçınızı güçlendirmek söz konusu olduğunda, yeşil çay güçlü faydalar sağlar. Saç derisindeki doğal yağ üretiminin dengesini korur ve yeni saç büyümesini uyarır. Hepimiz parlak ve parlak saçlara sahip olmak ve bunun için çok para harcamak isteriz. Ancak çok azımız tükettiklerimizin saç sağlığımızı yönetmede önemli bir rol oynadığının farkındayız.

Yeşil çay, büyümeyi teşvik edici özellikleri nedeniyle saç dökülmesini önleyen içeceklerden biridir. Düzenli olarak tüketmenin yanı sıra, çay durulamasını saçınızın her yerine kökten uca püskürtebilirsiniz! Bu, saçınızı beslemenin, korumanın ve güçlendirmenin süper kolay bir yoludur. Güzel bir saç maskesi hazırlamak için aloe vera, hindistancevizi yağı veya seçtiğiniz başka bir malzemeyle bile karıştırabilirsiniz.

Diyabet İçin Faydalı

Konu diyabet için çay içmek olduğunda, bu süper içecek, diyabeti yenebilen ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olan maddelerle doludur. Yeşil çay özü, özellikle obezite ile ilişkili diyabet için faydalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile birleştiğinde, diyabet hastaları için yeşil çay, kan şekerini dengelemek için umut verici bir doğal çözümdür.

Regl Dönemini Ağrılarınızı Hafifletir

Adet krampları ve adet öncesi sendromu, kadınlar için baş etmesi gereken gerçek bir engel ve çok acı vericidir! Şans eseri, sağlıklı bir diyet rejimi uygulayarak adet görme ile ilgili semptomların üstesinden gelebilir ve bunlarla savaşabilirsiniz.

Canınız sıcak bir şeyler içmek istiyorsa, adet döneminde geleneksel kahvenize uzanmak yerine yeşil çayı deneyin! Yeşil çay kan akışını hızlandırır ve adet kramplarını yatıştırır. Bunun da ötesinde, yeşil çay, sizi nemli tutmaya yardımcı olabilecek dost antioksidanlarla doludur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Vücudunuzu antioksidanlarla doldurmaktan sindirim sisteminizi yatıştırmaya kadar, yeşil çay kesinlikle kilo vermeye yardımcı olur! Yaşam tarzı seçimlerinizin sorumluluğunu üstlenebilir ve ekstra kalorileri kontrol etmek için yeşil çaya geçebilirsiniz. Bu nedenle, diyetinize yeşil demleme ekleyin ve kilo verme sürecini hızlandırın. Ayrıca hızlı incelmek için mağazamızda bulunan korse modellerini mutlaka incelemelesiniz.

Diş Sağlığınızı Güçlendirir

Sağlıklı dişler ve diş etleri için yeşile dönün! Yeşil çay, cilt ve saça olan faydaları nedeniyle dikkatlerin çoğunu çekerken, yavaş yavaş yeni bir popülerlik kazanıyor ve buda ağız bakımıdır. Ağızdaki pH seviyelerini iyileştirerek ağız sağlığına katkıda bulunur.

Araştırmalar, ağız sağlığı için yeşil çay içenlerin daha üstün periodontal sağlığa sahip olduğunu ve boşluklardan ve diş çürümesinden korunduğunu doğruladı. Yeşil çay, bakterileri parçalayarak ve tükürüğün asitliğini düşürerek plakla savaşmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir gülümseme için kullanışlı bir araçtır!

Kanser ve Tümöre Karşı Koruma Sağlar

Yeşil çay çok fazla işlenmez ve bu nedenle tonlarca besin maddesini korur. Antikanser aktiviteleri ile bilinen polifenoller olarak adlandırılan maddeler açısından zengindir. Çalışmalar, polifenollerin hücre çoğalma sürecine müdahale ettiğini ve tümör hücrelerini yok ettiğini ortaya koymaktadır. Yeşil çay ayrıca kanseri önleyen ve hasarlı hücreleri gençleştiren flavonoidlerle doludur.

Soğuk Alğınlığı ve Gribe İyi Gelir

Soğuk algınlığı ve öksürük kış aylarında sık görülen bir sorundur. Sıcak bir bardak yeşil çay içmek, öksürükle savaşmak için mükemmel bir ev ilacıdır. Boğaz ağrısını yatıştırmaya ve aynı zamanda mukusu gevşetmeye yardımcı olabilir. Tadı arttırmak için balı yeşil çayla da birleştirebilirsiniz. Balın antibakteriyel yapısı, antioksidan açısından zengin yeşil çayın boğaz enfeksiyonu ve gripten kurtulmasına yardımcı olur.

Metabolizmayı Hızlandırır

Tüm çalışmalar aynı fikirde olmasa da, yeşil çay kısa vadede metabolik hızı artırabilir ve yağ yakımını artırabilir. Ayrıca kilo verme konusunda şu yazımızı okuyabilirsiniz: Korselerin Kilo Vermeye Etkileri.

Ağız Kokusunu Engeller

Yeşil çaydaki kateşinler, ağızda bakteri üremesini engelleyerek ağız kokusu riskini azaltabilir.

Diyabet Riskini Azaltır

Kontrollü bazı araştırmalar, yeşil çayın kan şekeri seviyelerinde hafif düşüşlere neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Ömrü Uzatır

Araştırmalar, yeşil çay içenlerin içmeyenlere göre daha uzun ve sağlıklı yaşayabildiğini gösteriyor.

Kalp ve Damar Sağlığını Destekler

Kalbinize yardımcı olmak için yeşil çayı mutlaka deneyin! Yeşil çayda bulunan güçlü antioksidanlar, özellikle EGCG, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir ve sağlıklı bir kalbi korumanıza yardımcı olabilir.

40.000’den fazla yetişkinin katıldığı bir araştırma, her gün beş veya daha fazla yeşil çay tüketen yeşil çay içenlerin genel kalp sağlığını desteklediğini buldu. Bir meta-analiz, yeşil çayın sağlıklı kolesterol seviyelerini ve sağlıklı kan basıncı seviyelerini de destekleyebileceğini buldu.

Kemik ve Eklem Sağlığını Destekler

Sağlıklı kemikler için çay içer misiniz? Bir araştırmaya göre yeşil çay kateşinleri, sağlıklı kemik büyümesini destekleyen bir enzimi uyarabilir. Bu özellikle yaşlandıkça kemik mineralizasyonunda azalma yaşayan kadınlar için iyi bir haber. Diğer araştırmalar, yeşil çayın sağlıklı bir anti-inflamatuar yanıtı desteklemeye ve genel eklem sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Göz Sağlığını Destekler

Görme yeteneğinizi korumakla ilgileniyor musunuz? Yeşil çay kateşinleri ayrıca görüşü desteklemek ve gözleri oksidatif hasara karşı korumakla ilişkilendirilmiştir. Çalışma şekli aslında oldukça havalı: yeşil çay içtiğinizde, kateşinler sindirim sisteminizden göz dokularınıza geçebilirler ve burada serbest radikallere ve oksidatif strese karşı korunmanıza yardımcı olabilirler!

Yeşil Çay Çeşitleri Nelerdir?

Yesil Cay Cesitleri Nelerdir

Binden fazla yeşil çay çeşidi olduğunu biliyor muydunuz?! Bu doğru. Nerede büyüdüklerine, yaprakların ne zaman toplandığına ve nasıl işlendiğine göre farklılık gösterirler. Yeşil çayların çoğu Çin ve Japonya’dandır. Çin ve Japon yeşil çayları arasındaki temel fark, Çin yeşil çaylarının Japon buharlama işlemine kıyasla geleneksel olarak hasattan sonra tavada pişirilmesidir. İşte en popüler yeşil çay türlerinden 5 tanesi:

  • Sença
  • Gyokuro
  • Matcha
  • Longjing
  • Barut

Sença

Sencha en yaygın Japon yeşil çayıdır. Doğrudan güneş ışığında yetişen yapraklardan gelir. Sencha, yalnızca en yüksek kalite olan ilk hasadın çay yapraklarından yapılır. Ayrıca, bitkiler fotosentez için çok fazla enerji veya mineral harcamadan önce yapraklar toplanır, böylece toplanan yapraklar aslında daha yüksek bir C Vitamini içeriğini korur.

Gyokuro

Gyokuro yeşil çayı, hasattan üç hafta önce yaprakların güneş ışığından saklanması dışında sencha’ya benzer. Gölgeleme adı verilen bu teknik, çaya sencha’dan daha güçlü ve daha tatlı bir tat vermek içindir. Ayrıca yaprakları, daha yüksek miktarda klorofil ve kafein içeren bir fincan çay üreten bir amino asit (l-theanine) üretmeye teşvik eder.

Matcha

Gyokuro gibi, matcha yeşil çayı da hasat edilmeden önce gölgelenir. Yapraklar daha sonra buharda pişirilir ve ince bir toz haline getirilir. Bu nedenle, matcha’nın poşet çay olarak satıldığını asla görmezsiniz; diğer çayların aksine, matcha yapraklarını demlemezsiniz, bunun yerine tüm yaprakları toz halinde içersiniz.

Bu popüler Japon yeşil çayı, herhangi bir yeşil çayın en yüksek kafein içeriğini içerir (yine de kahveden daha az kafein olmasına rağmen) ama aynı zamanda sakin, odaklanmış enerjiyi destekleyen l-theanine açısından da en yüksektir.

Longjing

Dragonwell olarak da adlandırılan Longjing yeşil çayı, Çin’den gelen en ünlü kaliteli yeşil çaydır. Adından da anlaşılacağı gibi, Zhejiang Eyaleti, Hangzhou’daki Longjing Köyü’nden geliyor. Bu elle üretilen çay, bitkisel alt tonlara sahip yumuşak, tatlı, fındıksı aromasıyla saygı görüyor.

Aslında Qing Hanedanlığı döneminde “imparatorluk çayı” statüsü verildi. Efsaneye göre, Quianling imparatoruna bölgeyi ziyareti sırasında bir fincan hediye edilmiş ve lezzetinden o kadar etkilenmiş ki çalılara özel imparatorluk statüsü vermiş.

Barut

Barut yeşil çayı, benzersiz bir haddelenmiş yeşil çay türüdür. Hasattan sonra, her bir çay yaprağı, taşıma sırasında yaprakların zarar görmesini önleyen ve karakterlerini ve lezzetlerini daha uzun süre korumalarına yardımcı olan küçük bir pelet haline getirilir. “İnci çayı” olarak da bilinen bu popüler Çin yeşil çayı, adını barut tanelerine benzerliğinden alır. Barut çayı, hafif dumanlı bir tada sahip cesur bir çaydır.

Yeşil Çayın Bileşenleri Nelerdir?

Yesil Cayin Bilesenleri Nelerdir

Yeşil çayın besin bileşimi inanılmazdır. Tüm bileşenlerin en hayati olanı, güçlü bir antioksidan olan polifenollerdir. Şekersiz demlenmiş yeşil çay sıfır kalorili bir içecektir. Yeşil çayda nispeten küçük bir kafein izi (8 ons fincan başına yaklaşık 30-50 miligram) bulunur. Yeşil çayın yağ veya şeker miktarı yoktur. Birçok mineral ve vitamin açısından zengin bir kaynaktır. Yeşil çaydaki C vitamini (askorbik asit) miktarı limonunkiyle karşılaştırılabilir.

Yeşil Çayın Yan Etkileri Nelerdir?

Yeşil çay, dünyayı kasıp kavuran bir sağlık iksiridir. Yeşil çay tüketmenin zararsız olduğu düşünülürken, ortaya çıkabilecek birkaç yan etkisi vardır. Bu yan etkilerin çoğu, yeşil çay fazla miktarda tüketildiğinde ortaya çıkar. Yeşil çayda olumsuz reaksiyonlar oluşturan anahtar bileşik kafeindir. Bu yan etkilerin çoğundan makul miktarda yeşil çay tüketerek kaçınılabileceğini anlamak önemlidir.

Yesil Cayin Yan Etkileri Nelerdir

Ölçülü yeşil çay içmek çoğu insan için genellikle güvenlidir. Yeşil çay kafein içerir, bu nedenle kafeine özellikle duyarlı kişiler nasıl hissettiklerine dikkat etmeli ve tüketimlerini buna göre artırmalıdır. Yeşil çayın yan etkileri nadirdir ve genellikle konsantre yeşil çay takviyeleri veya aşırı yeşil çay tüketimi sonucu yan etki yaratmaktadır. Aşırı yeşil çay tüketiminin birkaç yan etkisi ve zararı şunlardır:

  • Kaygı
  • Mide Sorunları
  • Uykusuzluk
  • Anemi
  • Kusma
  • Baş Dönmesi
  • Karaciğer Sorunu
  • Düzensiz Kalp Atışı
  • Baş Ağrısı

Günde Ne Kadar Yeşil Çay İçmelisiniz?

Gunde Ne Kadar Yesil Cay Icmelisiniz

Araştırmalar, yetişkinler için günde 3 ila 4 fincan yeşil çayın yeterli olduğunu ve yeterli olması gerektiğini ortaya koyuyor.

Yeşil Çay Ne Zaman İçilir?

En sağlıklı içecek olarak lanse edilen yeşil çay, şaşırtıcı sağlık yararları nedeniyle dünya çapında sevilmektedir. Belki de şaşırtıcı bir şekilde, yeşil çayın faydalarını elde ederken zamanlama önemlidir. İçeceğin zihni keskinleştirme yeteneği vardır ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Bu nedenle, birçok kişi odaklanmayı ve uyanıklığı artırmak için sabahları bir fincan yeşil çay içmeyi tercih eder.

Yesil Cay Ne Zaman Icilir

Yeşil çaylar, antrenmandan önce tüketilirse fayda sağlar. Yoğun bir antrenmandan sonra iyileşme sürecini hızlandırabilir ve aynı zamanda kas hasarını azaltabilir. Yeşil çay, sahip olduğu tüm faydalardan yararlanmak için ideal olarak öğün aralarında tüketilmelidir! Bu, yeşil çay içmek için en iyi zamanın yemekten en az iki saat önce veya iki saat sonra olduğu anlamına gelir. Sabah 10:00 ile 11:00 arası veya gece erken saatlerde yeşil çay için.

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

Yeşil çay yağ kaybetmenize yardımcı olabilecek maddeler içerir. Çay yaprakları kafein gibi birçok faydalı bileşik içerir ve kafein yeşil çaydaki bileşiklerden biridir. Ancak bir fincan yeşil çay bir fincan kahveden çok daha az kafein içerir ve kafein yağ yakmaya ve egzersiz performansını artırmaya yardımcı olan iyi bilinen bir uyarıcıdır ve bir fincan yeşil çay içmek kan dolaşımındaki antioksidan miktarını artırır ve sağlığı iyileştirir.

Yesil Cay Zayiflatir mi

Yeşil çaydaki bileşikler yağ hücrelerini kırılmaya teşvik eden hormon düzeylerini artırır. Bu, yağları kan dolaşımına bırakır ve onları enerji olarak kullanılabilir hale getirir. Ayrıca yeşil çay, metabolizmayı hızlandıran ve fazla yağın parçalanmasına yardımcı olan ve vücudunuzun kullandığı enerji miktarını potansiyel olarak artıran bir antioksidan olan flavonoidler içerir. Bu nedenlerden dolayı yeşil çayın zayıflatmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Ayrıca zayıflama konusuyla alakalı şu yazımızı okuyabilirsiniz: Sıkı Bir Vücuda Sahip Olmanın 5 Etkili Yolu.

Yeşil Çay Nasıl Tüketilmelidir?

Yesil Cay Nasil Tuketilmelidir

Gün boyunca sıcak yeşil çay içmek kilo vermeye yardımcı olur. Gün boyunca 2 ila 3 bardak sıcak yeşil çay içmek kilo vermeye yardımcı olabilir. Tam miktar kafein miktarına bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte, bazı durumlarda dikkatli olunmalıdır, çünkü yüksek dozda kafein kalp hastalığı veya yüksek tansiyon riski taşıyanlar için sorunlara neden olabilir.

Etiketler: Nedir / Zayıflama

Paylaş:
emay indirim kampanya